top of page

PSO goes Baltics 2015

 

PSO Concerttour naar de Baltische staten Estland en Letland 

Het PSO viert het 85-jarig bestaan door zich in de zomer van 2015 te presenteren op een aantal buitenlandse podia. Het PSO maakt een unieke 10-daagse concerttour naar de Baltische staten Estland en Letland, waarin het PSO intensief samenwerkt met de wereldberoemde Estse dirigent Neeme Järvi. We participeren een aantal dagen in een masterclass met als docenten Neeme Järvi, zijn zoon Paavo Järvi en Leonid Grin.  Daarnaast geven we een aantal concerten in Estland waarbij we de vijfde symfonie van Mahler onder leiding van Neeme Järvi uitvoeren. En we hebben voldoende tijd om de Baltische lucht op te snuiven in steden als Tallinn, Tartu en de hoofdstad van Letland: Riga.

 

Järvi-Academy (dirigentenmasterclass) in Tallinn

In Estland vindt jaarlijks een dirigentenmasterclass (de Järvi-academy) plaats die wordt geleid door de beroemde dirigent Neeme Järvi, zijn zoon Paavo Järvi en Leonid Grid. Een aantal internationale studenten wordt uitgekozen voor deze masterclass. Een aantal dagen werken de studenten onder begeleiding van onder meer Neeme en Paavo Järvi met het PSO.  Op de lessenaar staan dan de 5de symfonie van Mahler, de Vuurvogel van Stravinsky, Mendelssohns Vioolconcert, Square van de Nederlandse componist Roel van Oosten en Koit van de Estse componist Heino Eller. Voor de leden van het PSO een unieke kans om de ins & outs van het dirigentenvak te aanschouwen en ondergaan. Deze masterclass vindt plaats in het operagebouw in Tallinn, de prachtige hoofdstad van Estland.

 

PSO o.l.v. deelnemers masterclass (concert in Tallinn) 

Het PSO geeft in Tallinn in de Eestoniasaal een concert waarbij het geleid wordt door een aantal deelnemers van de masterclass. Op het programma staan Square (van Roel van Oosten), Koït (van Heino Eller), de Vuurvogel (Stravinsky), Mendelssohns vioolconcert (met soliste Triin Ruubel) en (onder voorbehoud) de vijfde van Mahler olv. Neeme Järvi. 

 

PSO o.l.v. Neeme Järvi (concert in Pärnu) 

Jaarlijks opent Neeme Järvi een muziekfestival in de Estse badplaats Pärnu door een concert te geven. Dit concert wordt altijd heel goed bezocht. Tot nu toe heeft Neeme Järvi dit openingsconcert altijd gegeven met orkesten bestaande uit professionele (betaalde) musici. We voelen ons dan ook zeer vereerd dat Neeme Järvi het PSO heeft gevraagd dit festival in 2015 met hem te openen! We spelen  dan onder andere Mahlers 5e symfonie en het vioolconcert van Mendelssohn onder leiding van de maestro Neeme Järvi. Soliste is de Estse violiste Triin Ruubel. Een concert om naar uit te zien! 

 

PSO o.l.v. Neeme Järvi (Mahler 5) (concert in Tartu)

Het PSO voert de 5de van Mahler nog een keer onder leiding van Maestro Neeme Järvi uit in een concert als afsluiting van een Muziekfestival in de universiteitsstad Tartu. Een aantal studenten van de masterclas dirigeert op dat concert het PSO in onder meer Stravinsky's Vuurvogel.

 

PSO in Riga (hoofdstad van Letland): concert olv Jules van Hessen  

Het PSO eindigt de tour in de Letse hoofdstad Riga. Het PSO geeft daar een concert in de Great Guildhall. Dit concert wordt mede georganiseerd door Philips Baltics. Het concert wordt geleid door de Jules van Hessen. We voeren daar ondermeer Mendelssohns vioolconcert uit (met Triin Ruubel als soliste) en Mahlers 5de symfonie. 

 

Reiscommissie PSOgoesBaltics

De organisatie van deze vast geweldige concerttour ligt in handen van de leden María Camarasa, Annelieke Vermeulen, Jo Laeven en Jeroen Salm.  Tezamen vormen zij 'de PSOgoesBaltics Tourcommissie'. 

bottom of page