top of page
RB_5DMK3_20231126_0109a.JPG

OVER ONS

Sinds 1930

In 90 jaar tijd is het Philips Symfonie Orkest (PSO) uitgegroeid van een groepje musicerende Philipscollega’s tot één van de grootste en bekendste niet-professionele symfonieorkesten van Nederland. De meer dan 90 leden bestaan uit gevorderde amateurs en beroepsmusici uit Eindhoven en daarbuiten, en wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Het orkest speelt vijf verschillende programma’s per jaar op hoog niveau in topzalen zoals het Muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam.

025ffd_d47a0da7811841b3a3940ad7c5a8c61a.
Noa Wildschut 3.jpg

gevarieerde programma's

In de loop der jaren heeft het PSO laten zien dat muziek maken op hoog niveau en plezier hebben heel goed samengaan. De wekelijkse repetities eindigen vaak met een borrel en eenmaal per jaar wordt er een heel weekend lang gezellig maar serieus muziek gemaakt. Of het nou gaat om het traditionele repertoire voor complete symfoniebezetting of om lichte muziek, het PSO voelt zich op meerdere terreinen thuis. Het orkest heeft in het verleden van zich laten horen bij festivals en andere speciale gelegenheden, zoals in het Rijksmuseum, op een podium boven de Dommel, in een kasteeltuin begeleid door echte kanonnen in Tsjaikovski’s Ouverture 1812, en op Schiphol met een vliegende en zingende piloot. Onder de PSO-solisten zitten klinkende namen als Lisa Ferschtman, Rosanne Philippens, Nino Gvetadze, Behzod Abduraimov en de aanstormende Noa Wildschut.

een actieve vereniging

Het PSO is een cultureel maatschappelijk actieve vereniging met de culturele ANBI status waardoor donaties fiscaal aftrekbaar zijn. Het PSO maakt zich sterk om cultuur te verspreiden onder een breed publiek, met name klassieke muziek. Eenmaal per jaar geeft het PSO een concert speciaal bedoeld voor kinderen en hun familie, waarbij de kleintjes op de grond mogen zitten vlakbij de dirigent, zodat ze alles goed kunnen volgen. Als ze al meer dan 2 jaar les hebben op een instrument, mogen ze zelfs een stukje meespelen. Een onvergetelijke ervaring als je op die leeftijd deel uit kunt maken van een bijna 100-koppig symfonieorkest.

RB_5DMK3_20170122_0115.jpg
Groepsfoto Israel.jpg

ook in het buitenland

Het PSO gaat regelmatig op concertreis naar het buitenland. Deze reizen vormen tegelijk een culturele uitwisseling, aangezien het PSO ook altijd een compositie uit het gastland in het programma opneemt. Na reizen naar Beijing, Bangkok, Milaan, Shanghai en São Paulo, was het in 2015 de beurt aan de Baltische Staten, op uitnodiging van de beroemde Estse dirigent Neeme Järvi. In april 2017 ging het PSO naar Israël, in samenwerking met het Symphony Orchestra Rishon LeZion.

nieuwsbrief

Een paar keer per jaar

de komende PSO concerten in je inbox.

ORGANISATIE

Neem een kijkje achter de schermen van onze vereniging.

Txemi Etxebarria

Dirigent en artistiek leider

CONTACT

Vragen, suggesties of opmerkingen? Deel ze met ons.

bottom of page