top of page
Maestro-Jules-2015-verkleind-3.jpg

jules van hessen

Jules van Hessen is een flamboyante, getalenteerde dirigent. In 1984 sloot hij zijn directiestudie aan het Koninklijk Conservatorium bij Pierre Stoll en Louis Stotijn af met een concert met het Residentie Orkest. Hij volgde masterclasses bij o.a. Jean Fournet, Edward Downes en Gennadi Roshdjestvensky. Sindsdien heeft hij verschillende prijzen gewonnen op internationale dirigentenconcoursen en werd hij uitgenodigd door orkesten in binnen- en buitenland, o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentieorkest, de BBC Philharmonic en het Cairo Symphony Orchestra. Inmiddels geeft Jules van Hessen zelf masterclasses en is hij jurylid bij meerdere dirigentenconcoursen.

 

Jules van Hessen heeft gewerkt met grote symfonieorkesten en operahuizen in Italië, Frankrijk, Denemarken, België, Engeland (BBC Philharmonic), Duitsland, Oostenrijk, de VS, China, het Midden-Oosten, Israël en Mexico. Ook werkte hij met beroemdheden als Frank Peter Zimmerman, Dmitri Hvorostovsky, Pepe Romero, Nelson Freire, Giora Feidman, Lisa Ferschtman en Nino Gvetadze. Van veel optredens zijn opnamen gemaakt. Tevens was hij betrokken bij het Festival Classique in Den Haag en tussen 2008 en 2014 bij het Magogo Kamerorkest.

Orchestra Conductor on Stage
banner01.jpg

muzikale alleseter

Van Hessen is klassiek geschoold, maar kijkt verder. Hij is een muzikale alleseter. Voor hem is muziek een universele taal, dwars door nationaliteiten, leeftijden en achtergronden heen, die mensen verbindt en tot nieuwe ideeën en wederzijds respect leidt. Hij toont daarnaast ook veel interesse voor muziektheater en opera. Sinds de oprichting in 1987 is hij muzikaal leider van het Maestro Jules Orkest, dat van alle markten thuis is. Jules van Hessen is niet alleen een inspirerende maestro, maar ook een meester in het communiceren met zijn publiek. Hij geeft regelmatig managementlezingen in het bedrijfsleven, waarin hij op humoristische wijze verbanden legt tussen het leiden van een bedrijf en een orkest. Jules van Hessen is een graag geziene gast, presentator en artistiek adviseur op radio en tv (o.a. NPO Radio 4, Brava TV, Witteman Klassiek, De Tiende van Tijl, Ken uw Klassieken).

maestro jules onthult

Al deze elementen - dirigent, muziekkenner, vernieuwer, presentator, entertainer - komen perfect samen in de concertserie Maestro Jules Onthult, met Het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en de Neue Filharmonie Westfalen. Vóór de pauze licht Van Hessen het werk toe dat op het programma staat, zoals de Vuurvogel van Strawinsky. Het publiek krijgt inzicht in het hoe en waarom van de compositie, Van Hessen koppelt een zelf ontwikkelde beeldtaal aan de thema’s en structuur van de muziek, en geeft alvast een voorproefje aan de hand van live gespeelde muziekfragmenten. Na de pauze volgt dan het ‘feest der herkenning’ als het werk integraal wordt uitgevoerd - met de beelden. Deze formule trekt nieuw concertpubliek. Eind 2016 werd deze serie 3 avonden lang tijdens primetime uitgezonden op AVROTROS en trok meer dan 700.000 kijkers, voor klassieke muziek een mega succes.

ca_20-13-01-jules-van-hessen-hgo-foto-pi
IMG_8031.JPG

jules en het pso

Sinds 1987 is Jules dirigent en artistiek leider van het Philips Symfonie Orkest. Door zijn tomeloze energie is het orkest in staat geweest om hoogtepunten te bereiken, waaronder 7 symfonieën van Mahler en 2 van Bruckner, de Sacre du Printemps van Stravinsky, Richard Strauss’ Alpensymfonie en vele andere symfonische hoogstandjes. De DVD-registratie van zijn Tweede Symfonie van Mahler (Concertgebouw Amsterdam) is meerdere malen op Brava TV te zien geweest. Op 30 november 2017 na het dirigeren van Mahler’s 8e symfonie in het Concertgebouw Amsterdam werd Jules van Hessen door locoburgemeester Simone Kukenheim benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn enorme verdienste voor een brede verspreiding van klassieke muziek.

nieuwsbrief

Een paar keer per jaar

de komende PSO concerten in je inbox.

dirigenten PSO

1930 Otto Boller 

1930-1940 Jan Düring

1940-1942 Hein Jordans

1944-1945 Alphons Stallaert

1945-1947 Stan Donders van Eyck

1947-1952 Otto Glastra van Loon

1952-1960 Henri Arends

1960-1987 Louis Stotijn

1987-heden Jules van Hessen

concerten

Komende concerten van Jules van Hessen en het PSO.

CONTACT

Vragen, suggesties of opmerkingen? Deel ze met ons.

bottom of page