top of page
RB_5DMK3_20191116_0119_klein_e.jpg

Vacature:
concertmeester

Vacature concertmeester

Wie jij bent

Het PSO is op zoek naar een nieuwe concertmeester. Hiervoor zoekt het PSO een violist met ruime orkestervaring. Ervaring als aanvoerder of concertmeester is een pré. Naast een uitstekend violist zal de concertmeester ook een actief verenigingslid moeten zijn. Daarom zoeken we een concertmeester die kan motiveren en inspireren. Een concertmeester met ambitie, didactische kwaliteiten en communicatieve vaardigheden. Kortom een teamspeler die ervan geniet om samen orkestmuziek te maken.

 

Concreet zijn de taken van de concertmeester:

  • Het aanvoeren van de eerste violen sectie en het stemmen van het orkest.

  • Het in overleg met de andere aanvoerders van de strijkers verzorgen van de streken, en het oplossen van problemen in dit verband.

  • Het leiden van groepsrepetities van de eerste violen en eventueel het hele strijkorkest.

  • Het spelen van vioolsolo’s indien van toepassing.

  • Het indelen van de violenpoule per programma in overleg met de aanvoerder tweede violen.

  • Zitting nemen in de auditiecommissie bij proefspel nieuwe leden.

  • Bij voorkeur neemt de concertmeester ook zitting in de programmacommissie.

 
Wie wij zijn

Het Philips Symfonie Orkest (PSO) is in ruim 90 jaar tijd uitgegroeid tot één van de bekendste en grootste niet-professionele symfonieorkesten in Nederland. De ruim 90 leden van het PSO zijn muziekdocenten en gevorderde amateurs, afkomstig uit Eindhoven en wijde omgeving. Het orkest studeert jaarlijks vijf programma’s in voor concerten in mooie zalen zoals het Muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam. Het PSO heeft daarbij ook diverse CD- en DVD-opnames gemaakt. Naast het groot symfonische repertoire kan het PSO ook prima overweg met lichte muziek voor uitvoeringen op festivals en andere speciale gelegenheden.

 

Al jaren laat het PSO zien dat musiceren op hoog niveau en gezelligheid prima samen kunnen gaan. De wekelijkse repetities eindigen maandelijks met een borrel, en het jaarlijkse sociale hoogtepunt vormt het repetitieweekend. Daarnaast gaat het PSO regelmatig op concertreis naar het buitenland, naar China (twee maal), Thailand, Italië, Brazilië, Estland/Letland (met Neeme Järvi) en Israël. De leden van het PSO zijn afkomstig uit grote delen van het land en spelen vaak al jaren in het orkest. Dit toont bij uitstek de hoge muzikale kwaliteit en sterke sociale binding van het PSO.

 

Het PSO is ook een cultureel maatschappelijk actieve vereniging met de culturele ANBI status. Jaarlijks geeft het orkest toegankelijke familieconcerten, waar met name kinderen kennis kunnen maken met het symfonieorkest. Het PSO staat aan de vooravond van een dirigentenwissel. Nadat het PSO ruim 35 jaar onder de inspirerende muzikale leiding van dirigent Jules van Hessen heeft gestaan, neemt Txemi Etxebarria het stokje vanaf 2024 van hem over.

 

De violensectie bestaat uit 32-34 vaste leden. We werken met een poulesysteem, waarin violisten per

programma rouleren tussen de 1e en 2e violen.

Het PSO repeteert elke dinsdagavond bij Sectie-C, Daalakkersweg 10-08, in Eindhoven.

 

Sollicitaties

Heb jij de ambitie om onze nieuwe concertmeester te worden? Stuur dan een (korte) motivatie en je CV per e-mail naar Ronald Ligthart, bestuurslid Artistieke zaken: artistiek.pso@gmail.com

De interviews en proefspelen staan gepland voor december 2023.

11062b_660c81f6611443d1adfb886b4e752ca9~mv2.webp
bottom of page