top of page
RB_5DMK3_20191116_0119_klein_e.jpg

Vacature:
chef-diriGent

Profielschets chef-dirigent PSO

Het Philips Symfonie Orkest zoekt een nieuwe dirigent! Na bijna 35 jaar aan ons orkest verbonden te zijn, neemt Jules van Hessen eind 2023 afscheid van ons. Wij zijn daarom op zoek naar een dirigent die zich op hoofdlijnen herkent in onderstaand profiel.

Wie jij bent

Onder jouw leiding maakt het PSO op hoog niveau symfonische muziek waarmee het orkest concerten kan blijven geven in mooie zalen. Je inspireert.

 

Je bent als chef-dirigent onze artistiek leider en het gezicht van ons orkest. Je hebt een uitgebreide repertoirekennis en zet deze kennis in om gevraagd en ongevraagd advies te geven over het artistiek beleid van het orkest.

 

Je geeft jouw visie op de invulling van concerten, repetitieschema's en de koers van het orkest, en overlegt daarover op constructieve manier met de programmacommissie en het bestuur. Je bent aanwezig bij audities van orkestleden.

 

Je hebt ruime ervaring met het leiden van een groot symfonieorkest. Ook de samenwerking met solisten en koren gaat jou goed af.

 

Je brengt je muzikale ideeën over op alle geledingen van het orkest, zowel tijdens repetities als in concerten. Je streeft daarbij altijd naar het hoogst haalbare muzikale resultaat, zonder daarbij het speelplezier uit het oog te verliezen. De repetities zijn interessant, prikkelend en efficiënt.  Iedereen komt aan zijn trekken en kan met een tevreden gevoel naar huis.

 

Je creëert mogelijkheden voor het orkest. Je zet je netwerk binnen de muziekwereld in bij het zoeken naar solisten, repetitoren, zalen, programma-formats en samenwerkingen met andere muziekgezelschappen.

 

Als boegbeeld van het orkest heb je uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel in je contacten met het publiek, de (online) media als met externe partijen.

 

Tenslotte ben je in staat om te werken met een groot gezelschap en sensitief voor de persoonlijke en intermenselijke problemen die daarbij kunnen ontstaan. Je investeert graag in een persoonlijke band met de leden.

 

Wie wij zijn

In 90 jaar tijd is het Philips Symfonie Orkest (PSO) uitgegroeid van een groepje musicerende Philipscollega’s tot één van de grootste en bekendste niet-professionele symfonieorkesten van Nederland. De meer dan 90 leden bestaan uit gevorderde amateurs en beroepsmusici uit Eindhoven en ver daarbuiten. Wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Het orkest speelt vijf verschillende programma’s per jaar op hoog niveau in topzalen zoals het Muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam. Onze vaste repetitieavond is dinsdag van 20:00u -22:30u in een fraaie repetitieruimte in Eindhoven-Oost.

Wat wij bieden

Als dirigent van het Philips Symfonie Orkest sta je voor een amateursymfonieorkest met een lange traditie en een hoog niveau  We spelen jaarlijks in Het Concertgebouw in Amsterdam en het Muziekgebouw in Eindhoven. Daarnaast gaan we regelmatig op tournee in het buitenland. We zijn ambitieus en leergierig. Gezien de orkestbezetting ligt de nadruk op het groot romantisch repertoire. De komende jaren streven we naar meer variatie in de programmering. Af en toe maken we in kleinere ensembles kamermuziek.

 

We vragen van jou als chef-dirigent een doorlopende beschikbaarheid, waarbij in overleg absenties zijn in te plannen en deel-activiteiten aan anderen zijn te delegeren. We belonen marktconform.

 

Sollicitaties

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk 24 december 2022 een schriftelijke motivatie met je CV naar nieuwedirigent@philipssymfonieorkest.nl. Afhankelijk van het verloop van de procedure kunnen kandidaten voor een of twee persoonlijke gesprekken met de selectiecommissie uitgenodigd worden (januari en februari 2023), gevolgd door een of twee proefdirectiemomenten met het orkest (maart en april 2023).

11062b_660c81f6611443d1adfb886b4e752ca9~mv2.webp
bottom of page