top of page

Die Symphonie der Tausend  

Mahler 8

Zondag 26 november 2017, 14:15u: TivoliVredenburg Utrecht

Donderdag 30 november 2017, 20:15u: Concertgebouw Amsterdam

Vrijdag 8 december 2017, 20:15u: Muziekgebouw Eindhoven

Zaterdag 9 december 2017, 20:15u: Muziekgebouw Eindhoven

Philips Symfonie Orkest

Philips Philharmonisch Koor

Nederlands Concertkoor

Toonkunst Koor Utrecht

Nationaal Kinderkoor

Nationaal Jongenskoor

 

o.l.v. Jules van Hessen

Instudering koren: Béni Csillag, Louis Buskens, Jos Vermunt, Wilma ten Wolde, Irene Verburg

 

Maartje Rammeloo - sopraan 1, Magna Peccatrix

Lisette Bolle - sopraan 2, Una Poenitentium

Laetitia Gerards - sopraan 3, Mater Gloriosa

Leonie van Rheden - mezzosopraan 1, Mulier Samaritana

Carina Vinke - mezzosopraan 2, Maria Aegyptiaca

Frank van Aken - tenor, Doctor Marianus

Martijn Sanders - bariton, Pater Ecstaticus

Jaco Huijpen - bas, Pater Profundus

Dit werk, bekend als de Symphonie der Tausend, was niet Mahlers laatste symfonie, wel zijn meest monumentale. Honderden zangers en musici op het podium, waaronder extra koperblazers, orgel en 8 zangsolisten. De menselijke stem als verlengstuk van muziekinstrumenten, met teksten van o.a. Goethe. Luid en duidelijk trekt Mahler alle registers open, ja, waarom eigenlijk? Om het hart van zijn vrouw Alma terug te winnen na een huwelijkscrisis. Lyrisch, bombastisch, meeslepend. Een ultieme schreeuw om liefde, en daarvoor was niets hem te veel. De première in 1910 o.l.v. Mahler zelf was een ware triomf met een uitzinnig publiek en een langdurige staande ovatie.

De M8HLER DVD

De M8HLER DVD is uit! 

Een live opname van het concert op 9 december 2017 in het Muziekgebouw Eindhoven. De opnametechnici, Max Boeree en Paul Pouwer en onze dirigent Jules van Hessen hebben hard gewerkt om het beste beeld en geluid samen te voegen tot een fantastisch eindresultaat.

Maestro Jules van Hessen

Maestro Jules van Hessen staat in 2017 dertig jaar voor het Philips Symfonie Orkest. Onder van Hessens inspirerende leiding kon het PSO met toenemend succes werken aan de uitvoering van grote romantische symfonieën. De 'Ode aan de Liefde' past uitstekend bij dit jubileum.

Jules van Hessen over Mahler 8: “Het orkest heeft inmiddels een duidelijke Mahlertraditie opgebouwd en met de achtste symfonie ligt een nieuwe uitdaging in het verschiet. In muzikaal opzicht heeft het orkest ruimschoots de bagage om aan Mahlers eisen te voldoen.”

De solisten

Voor de artistieke kwaliteit van het geheel en groei van koren en orkest wordt gekozen voor Nederlandse topsolisten van internationale allure. Er zijn weinig personen die de rollen uit Mahlers achtste symfonie kunnen dragen. De gecontracteerde solisten zijn gevestigde namen die hun weg naar de internationale podia en operahuizen al gevonden hebben.

Een extra groot orkest

Dit project heeft het PSO een extra grote bezetting, maar liefst 150 m/v sterk. Hiervoor spelen naast de 90 vaste leden van het PSO nog eens 60 invallers mee. Samen zijn ze (voor zover wij weten) het eerste niet-professionele orkest in Nederland dat Mahler 8 uitvoert.

M8HLER in de media

Dit bijzondere project zorgde voor bijzondere media-aandacht. Het PSO maakte zelf unieke films rondom M8HLER, maar ook op Radio 1 en 4, in NRC en Eindhovens Dagblad was er aandacht. En er verschenen recensies in o.a. Trouw en operamagazine.nl.

Op sociale media werd er ook volop gesproken over #M8HLER

Please reload

Hartelijk dank aan onze sponsoren
Philips logo
vsbfonds-pay-off-rgb
Logo BNG Cultuurfonds kleur
Prins Bernhard Cultuurfonds_alternatief_CMYK_logo
Herason.RGB
zabawas-logo
kfHein_fonds_roze_PMS
AFK_met_Rood_CMYK_Liggend
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
#M8HLER
bottom of page